MONİTÖR hakkındaki en son teknolojileri burada tanıtabilirsiniz...
Monitöre baktığımızda görüntülerin oluştuğu cam kısım resim tüpüdür ve çoğunlukla ekran adı verilir. Bir ekranın büyüklüğü köşeden köşeye inç olarak uzunluğu ile tanımlanır. Piyasada 14, 15, 17 ve 21 inçlik monitörler bulunur.
Bir monitörün resim tüpünün çalışma prensibi, TV’nin çalışması ile aynıdır. Ekranın iç yüzeyindeki fosfor tabakasına yönlendirilen elektron demeti bu tabakaya çarpar. Fosforun çarptığı nokta beyaz çarpmadığı nokta siyah olur. Böylece ekranda siyah beyaz noktaların yoğunluğuyla oluşan resim oluşur. Renkli ekranlarda ise iç yüzey farklı renkte (kırmızı, yeşil, mavi) fosfor tabakasıyla kaplıdır. Milyonlarca renk hücresinden ekran hücresinden oluşan ekran üzerindeki bir renk hücresini parlatmak için o hücreye elektron göndermek gerekir. Bu işlem elektron tabancası içine yerleştirilen özel delikli maske tarafından sağlanır. Hangi renk hücresine elektron
çarptıysa o renk bir nokta olarak ekranda görülür. Ekranın yüzeyinde farklı yerlere çarpan bu elektronlar görüntüyü oluşturur.
Ekran yüzeyindeki resim hücrelerine piksel adı verilir. Bitişik iki hücre arasındaki mesafe ne kadar az ise ekranda resim o kadar kaliteli görülür. Piyasada bulunan monitörlerin pikselleri arasındaki mesafe 0.39 veya 0.28 mm’dir.
Ekran kalitesini sadece piksel sayısı değil, düşey tarama frekansıda etkiler. Elektron demetinden çıkan bir elektron ekrandaki fosfor tabakasına çarpınca oradaki hücrede bir ışıldama olduğunu söylemiştik. Eğer o ışıldamanın devam etmesi gerekiyorsa yeni bir elektron daha gönderilmesi gerekir. Resim hücresine gönderilen elektron ne kadar sık gönderilirse ekrandaki titreme o kadar az olur. Gözün titremeyi hissedememesi için elekt-
ronun saniyede en az 60 kez tazelenmesi gerekir. Piyasada düşey tarama frekansı 60-120 Hz arası değişen monitörler bulunur. 70 Hz düşey tarama frekansı olan monitör oldukça iyi görüntü verir.
Ekrandaki görüntünün kalitesini etkileyen faktörlerden biriside ekran kartıdır.